Navadne bradavice

Navadne bradavice so virusna okužba kože, ki jo povzročajo humani papiloma virusi (HPV). Prenašajo se z neposrednim stikom ali posredno preko okuženih površin, najpogosteje v bazenih, savnah in telovadnicah. Največkrat se pojavijo na podplatih in rokah.

 

Bradavice navadno zdravimo z zamrzovanjem s tekočim dušikom, ki ga ponavljamo na 3 do 4 tedne, vse dokler bradavice popolnoma ne izginejo. Uporabljamo lahko tudi lokalne pripravke, ki vsebujejo različne kisline ali protivirusne učinkovine. Boljši uspeh dosežemo pri kombinaciji obeh metod. Zdravljenje traja več mesecev.

 

Moluski

Moluski so virusna okužba kože, pojavljajo se pri otrocih in odraslih. Prenašajo se z neposrednim stikom ali preko okuženih predmetov.

 

Vidimo jih kot bele ali rožnate bunčice, ki so v sredini ugreznjene. Največkrat jih najdemo v pregibih, na okončinah in genitalno.

 

Zdravimo jih s kiretažo, pri kateri moluske odstranimo z ostro žličko. Uspešno je tudi zamrzovanje s tekočim dušikom in lokalna uporaba različnih raztopin.

 

Genitalne bradavice

Genitalne bradavice (kondilomi) so pogoste, prenašajo se s spolnimi stiki. Povzročitelji so različni humani papiloma virusi (HPV).

 

Vidimo jih kot koničaste izrastke na koži in sluznicah zunanjega spolovila in ob zadnjični odprtini.

 

Zdravimo jih s pomrzovanjem s tekočim dušikom in z različnimi lokalnimi pripravki.