Rozacea je pogosta kronična bolezen kože, ki se navadno pojavi med 30. in 60. letom starosti, predvsem pri svetlopoltih ljudeh. Ženske obolevajo pogosteje, pri moških pa lahko ima težji potek.

 

Vzroki bolezni niso natančno pojasnjeni, pomemben vpliv ima dednost, nepravilen imunski odziv ter povečana odzivnost žilja v koži.

 

Rozacea se začne z zardevanjem in rdečico osrednjega dela obraza, bolniki navajajo pekoč in zbadajoč občutek. Na koži lic, nosu, čela in brade se pojavijo razširjene žilice, rdeče bunčice in gnojni mozoljčki. Z leti lahko pride do trajne zadebelitve kože, predvsem na nosu, ki postane gomoljast. Prizadete so lahko tudi oči, ki postanejo pordele, pekoče.

 

Rozaceo lahko poslabša stres, izpostavitev soncu, mrazu, vetru in temperaturnim razlikam ter uživanje vroče in začinjene hrane.

 

Ne znamo je povsem odpraviti, z ustreznim zdravljenjem pa jo lahko dobro nadzorujemo. Blažje oblike rozacee zdravimo lokalno, težje pa sistemsko z različnimi zdravili v obliki tablet ali kapsul. Bolniki se morajo izogibati poslabševalnim dejavnikom, pomembna je tudi dosledna zaščita kože pred soncem.