Glivične okužbe kože

Glivične okužbe kože so ena najpogostejših bolezni kože pri ljudeh. Nezdravljene se lahko razširijo na večje površine in v globlje plasti kože.

 

Med ljudmi se prenašajo z neposrednim stikom ali posredno preko okuženih predmetov, kot so obuvala, brisače in oblačila. Najpogosteje se okužimo v športnih objektih, kopališčih in zdraviliščih, kjer se zadržuje veliko ljudi. Glivice lahko na ljudi prenašajo tudi okužene živali, predvsem mačke, psi, glodavci in govedo.

 

Glivične okužbe kože se najpogosteje kažejo z rdečino in luščenjem, lahko v obliki kolobarjastih žarišč. Za postavitev pravilne diagnoze moramo opraviti mikološki pregled obolele kože.

 

Zdravimo jih z lokalnimi antimikotiki v obliki krem, mazil, šamponov, kot tudi s sistemskimi antimikotiki v obliki tablet ali kapsul.

 

Glivične okužbe nohtov 

Glivične okužbe nohtov so zelo pogoste. Okužba se praviloma začne na nohtu palcev nog. Noht se rumenkasto obarva, zadebeli, je krhek in lomljiv. Sčasoma se glivice prenesejo tudi na druge nohte nog.

 

Večino glivičnih okužb nohtov lahko uspešno pozdravimo s sistemskimi antimikotiki v obliki tablet ali kapsul. Kadar je prizadeta manj kot tretjina nohta se odločimo za lokalno zdravljenje s protiglivičnimi laki, kremami ali raztopinami.