Akne so pogosta, kronična bolezen kože. Najpogosteje obolevajo najstniki in mladi odrasli, pogosto pa se z njimi srečamo tudi po 30. letu starosti.

 

Nastanejo zaradi poroženevanja in posledične zamašitve izvodil dlačno-lojničnih mešičkov na obrazu in zgornjem delu trupa, zaradi česar loj ne more iztekati na površino kože. K nastanku aken pripomore tudi dedna nagnjenost, vpliv androgenih hormonov in prisotnost lipolitične bakterije (Propionibacterium acnes) v dlačnih mešičkih.

 

Na koži obraza, prsnega koša, hrbta in ramen nastanejo beli in črni ogrci – komedoni, rdeče bunčice in gnojni mozolji, pri redkih posameznikih pa tudi ognojki in posledično brazgotine.

 

Zdravljenje je odvisno od vrste aken, spola in starosti bolnika. Cilj zdravljenja je umiritev vnetja in preprečevanje nastanka brazgotin. Blažje oblike aken zdravimo lokalno, s pripravki, ki vsebujejo azaleinsko kislino, retinoide, antibiotike ali benzoil peroksid. Pri težjih oblikah aken je potrebno sistemsko zdravljenje, največkrat z antibiotiki, retinoidi, pri ženskah tudi z oralnimi kontraceptivi. Pomembna je ustrezna nega kože s kozmetičnimi izdelki, ki so primerni za kožo nagnjeno k aknam.