Krioterapija je metoda zamrzovanja s tekočim dušikom, pri kateri tekoči dušik z vatirano palčko ali sprejem nanesemo na kožno spremembo, ki jo želimo odstraniti. Na mestu posega se lahko pojavi blaga bolečina, rdečina ali majhen mehur, ki ga kasneje nadomesti krasta, ta po približno desetih dneh odpade.

 

S krioterapijo najpogosteje zdravimo:

  • Virusne bradavice
  • Aktinične keratoze
  • Kondilome (genitalne bradavice)
  • Seboroične keratoze
  • Mehke fibrome
  • Moluske

 Primeri nekaterih kožnih sprememb, ki jih je mogoče zdraviti s krioterapijo.

 

VIRUSNE BRADAVICE – so pogosta nadloga otrok in odraslih. Najpogosteje se pojavijo na rokah in nogah, lahko pa kjerkoli na koži in sluznicah. Povzroča jih HPV virus, so nalezljive in se lahko prenašajo na druge ljudi.

AKTINIČNE KERATOZE – so rdeče ali bledo rjave lise s hrapavo površino, ki se najpogosteje pojavijo na soncu izpostavljenih delih telesa, predvsem na obrazu, uhljih, podlahteh in hrbtiščih rok. Pogostejše so pri starejših in svetlopoltih ljudeh, ki preživijo veliko časa na prostem.

MOLUSKI – so voščene, bele ali bledo rožnate bunčice, ki so v sredini ugreznjene. Pojavljajo se predvsem pri otrocih, lahko tudi pri odraslih. Vidimo jih na obrazu, trupu, v pregibih in v perigenitalnem področju. Nastanejo zaradi virusne okužbe, zato so nalezljivi. Odstranjujemo jih s krioterapijo s tekočim dušikom ali z ostro žličko v lokalni anesteziji.

GENITALNE BRADAVICE (KONDILOMI) – sprva se kažejo kot rožnate bunčice v genitalnem področju, ko zrastejo, postanejo razbrazdane površine, lahko pecljate. Povezane so s HPV okužbo in se prenašajo s tesnimi stiki.