Atopijski dermatitis je pogosta kronična bolezen kože, ki se najpogosteje pojavi pri dojenčkih, lahko pa tudi v otroški dobi in pri odraslih. Poznamo alergijsko obliko atopijskega dermatitisa, ki je veliko pogostejša, redkeje se srečamo z nealergijskim atopijskim dermatitisom. Z alergološkim testiranjem lahko ugotovimo preobčutljivost na prehranske in vdihane alergene.

 

Pomembno vlogo pri nastanku bolezni ima dednost. Okvarjeno je delovanja kožne pregrade, zaradi česar voda pretirano izhlapeva iz povrhnjice, koža se izsuši in vname, lažji pa je tudi vdor dražečih snovi in alergenov v kožo.

 

Za atopijski dermatitis je značilen izrazit srbež. Pri dojenčih in otrocih do drugega leta starosti se vnetna žarišča pojavljajo predvsem na koži obraza, zapestij in zunanjih delov udov. Pri večjih otrocih so prizadeti predvsem kolenski in komolčni pregibi ter vrat. Pri najstnikih in odraslih pa je poleg večjih pregibov prizadeta tudi koža obraza, rok in stopal.

 

Z zdravljenjem zmanjšamo vnetje kože in umirimo srbež. Uporabljamo predvsem protivnetne kreme in mazila. Ključnega pomena je redna nega kože z negovalnimi mazili, ki zmanjšajo suhost kože. Za umivanje svetujemo uporabo sindetov ali oljnih gelov.